První pojízdná laboratoř brázdí Česko

Digitální osvěta v praxi
Text Martin Gillár, Foto archiv JIC TECH EDU 2 - 3 / 2019

Když Tomáš Mejzlík vzpomíná na to, kdy a jak vznikl nápad na vytvoření pojízdné digitální dílny, musí se vrátit do první poloviny roku 2018. „Tou dobou jsme za sebou měli necelý rok provozu brněnského FabLabu, první digitální dílny v České republice, kterou jsme společně s partnery vybudovali v sídle brněnského Jihomoravského inovačního centra v Technologickém parku.“ Zájem škol vyzkoušet si s žáky laserovou řezačku, 3D tiskárnu nebo třeba robotické rameno byl podle něj obrovský. I proto přišel s nápadem na menší dílnu s podobným vybavením, která by se od FabLabu v Jihomoravském inovačním centru (JIC) odlišovala jednou podstatnou věcí. Byla by mobilní a jezdila by přímo do škol v Jihomoravském kraji. A tak vznikl FabLab Experience – kamion s digitální dílnou vybudovanou uvnitř návěsu.

Jihomoravská metropole je dlouhá léta centrem vědy a výzkumu. I proto je celkem přirozené, že projekt FabLab Experience vznikl právě zde, konkrétně v JIC, organizaci, která pomáhá už víc než patnáct let rozvíjet lidem jejich podnikání. „Jedním z úkolů JIC je podporovat zájem mladých lidí o technické, přírodovědné obory, o technologie. Může je to totiž dovést až k založení nových zajímavých firem. Mladí lidé mají spoustu nápadů, ale jejich realizaci jim stěžuje třeba právě to, že nemají přístup k poměrně drahým technologiím,“ popisuje základní myšlenku fablabů ředitel JIC Petr Chládek. Tyto výrobní laboratoře, v nezkrácené podobě fabrication laboratory, jsou vybaveny počítačově řízenými stroji. Mobilní FabLab Experience vznikl s cílem dostat tyto technologie na školní dvory a nechat žáky a studenty, aby si vyzkoušeli práci na jinak nedostupných přístrojích.

Zájem předčil očekávání

„Zájem škol o návštěvu našeho kamionu s fablab dílnou v jejich obci byl v prvním pilotním půlroce dvojnásobný oproti kapacitě, kterou jsme měli k dispozici,“ hodnotí prvních šest měsíců fungování Tomáš Mejzlík. A není se čemu divit – podobný mobilní fablab je totiž naprostý unikát a školy v kraji jej mají navíc k dispozici zcela zdarma. Digitální dílnu si může pozvat každá základní škola z Brna a střední škola z jižní Moravy. Dvakrát ročně se mohou registrovat prostřednictvím formuláře, který jim zasílá jejich zřizovatel. Podle zájmu škol potom vznikne půlroční harmonogram. „Od letošního února jsme s FabLab Experience navštívili jednačtyřicet škol a uskutečnili čtyři sta padesát prohlídek, kterých se zúčastnilo téměř šest tisíc školáků i studentů,“ vypočítává Tomáš Mejzlík.

Kamion s lektory je školám k dispozici tři dny a jsou pro ně připraveny celodenní programy. „Ráno a dopoledne podniknou prohlídku kamionu, seznámí se s digitální výrobou. Po obědě projdou školeními a naučí se s přístroji zacházet. Poté si něco vyrobí a případně odnesou domů na památku,“ doplňuje manažer.

Světový unikát cestoval za hranice

Kromě škol se FabLab Experience představuje i na akcích pro veřejnost. V letošním roce bude jedním z taháků festivalu Future Port Prague (10. a 11. září) a festivalu kutilů Maker Faire, který bude součástí brněnského festivalu Prototyp (19. a 20. října). Kamion má za sebou i jeden výjezd do zahraničí. V květnu se představil na rakouském festivalu Maker Faire ve Vídni. „Podle našich informací neexistuje co do rozměrů a vybavení větší pojízdný fablab. Je to světový unikát a chtěli jsme ho ukázat i za hranicemi České republiky,“ vysvětluje Tomáš Mejzlík.

Velký úspěch sklidilo také představení kamionu prostřednictvím videospotu na mezinárodní konferenci fablabů v Egyptě, které se zúčastnil i Neil Gershenfeld z Massachusettského technologického institutu. Duchovní otec myšlenky fablabů, který v roce 2001 na MIT vybudoval vůbec první fablab na světě, skládal brněnskému nápadu komplimenty: „Mobilní FabLab Experience je nejpůsobivější fablab, který jsem kdy viděl.“

Text: Martin Gillár

Foto: archiv JIC