Kdo vyvíjí a vyrábí, nemusí draze dovážet

Text MPO, Foto archiv MPO TECH EDU 2 / 2020

„Měli jsme možnost vyzkoušet si obličejovou masku CIIRC ČVUT s nejvyšší ochranou a byli jsme překvapeni, jaký produkt je ČVUT schopna vyvinout a vyrobit v tak složité době a hlavně za tak krátkou dobu,“ prohlásil v březnu manažer basketbalového týmu USK Praha Michal Šob.

Podle samotných hráčů, kteří si ochrannou polomasku CIIRC RP95-3D na chvíli vyzkoušeli během tréninku, by se v ní, v případě, že by se koronavirová krize v nějaké podobě zopakovala, na čas hrát dalo.

Basketbalisté nejsou jediní, které v posledních měsících překvapil obrovský potenciál současné české vědy. V klidných časech o sobě vědci nedávají moc vědět, ať už z nedostatku času, skromnosti nebo v důsledku složitosti témat. Teď zjišťujeme, že doslova za několik dní byli schopni a ochotni pomoci celé společnosti, když jí „teče do bot“.

Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT (CIIRC ČVUT) za jeden březnový týden vyvinul na speciální 3D tiskárně a certifikoval produkt, který ochrání profesionály v nejtěžších klinických provozech. Do jeho výroby se zapojilo sedm pracovišť, která disponují potřebným zařízením. Přes třicet českých firem se za podpory MPO spojilo, aby mohla v polovině dubna začít sériová výroba nové pomůcky, která poskytuje nejvyšší míru ochrany na úrovni FFP3. Díky dlouhodobé spolupráci CIIRC ČVUT s tuzemskými strojírenskými firmami se masku podařilo upravit tak, aby ji bylo možné vyrobit ve formě pro vstřikování plastů.

Společnost CARDAM, jejímiž zakládajícími členy jsou Fyzikální ústav AV ČR, Česká zbrojovka a strojírenská společnost Beneš a Lát, poskytla své vývojové know-how, výrobní kapacity a odborné znalosti ověřené praxí. Koordinací projektu byl pověřen nový start-up ČVUT, společnost Trix Connections. Podle koordinátora Inovační strategie a ředitele komunikace MPO Robina Čumpelíka se ukázalo, jak kvalitní je česká věda a co dokáže ve spojení s českým průmyslem.

Zdroj: MPO

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TECH EDU 2 / 2020 na straně 10-11.