Posvítíme na cestu

Ing. Jan Filák, majitel společnosti Filák, s.r.o.
Text Jana Jenšíková, Foto Marek Jenšík TECH EDU 4 / 2015

Jak už jsme vás informovali v minulém čísle, obohatili jsme letošní ročník naší soutěže Srdce s láskou darované o zvláštní cenu za originální design – Světlo na cestu. Chtěli jsme totiž více zacílit i na technickou tvořivost dětí. Měly se rozhlédnout po svém okolí a najít místa, kde světlo chybí a kde by je chtěly rozsvítit i pro ostatní. Konkrétní místo měly nafotit a zaškrtnout křížkem, lampu si vymyslet a namalovat. A jak to dopadlo? Na to jsme se zeptali jednatele společnosti Filák Jana Filáka, který Světlo na cestu inicioval.

V době, kdy spolu hovoříme, přicházejí ještě poslední přihlášky do soutěže. Nicméně můžete už prozradit, jak se děti s tak náročným úkolem vyrovnaly? Přihlásil se vůbec někdo?

Pravdou je, že celá letošní soutěž je o něco náročnější než loňský první ročník, a Světlo na cestu to potvrzuje. S dalšími porotci této zvláštní ceny jsme byli zvědaví, jestli si děti z třetích až devátých tříd základních škol vůbec na takový úkol troufnou. O to větší máme radost, že nám přišly skutečně velmi zajímavé a kreativní návrhy, z nichž bude těžké vybrat jednoho vítěze. A kromě osmáků a deváťáků se zapojily například i děti ze třetích a čtvrtých tříd, což jsme ani moc neočekávali.

Co vám ještě udělalo radost?

Potvrdilo se, že dětská fantazie opravdu nemá žádné hranice. Svítilny, které děti nakreslily, jsou všechny nádherné a většina z nich odráží dětský svět. Překvapilo mne také, že někteří z tvůrců mysleli i na to, aby se lampa do daného prostředí hodila, něco vyjadřovala, splňovala i více funkcí. To už jsou skutečně první krůčky k průmyslovému designu, které děti nejspíš podvědomě udělaly.

Kdy se tedy mladí designéři dozvědí, kdo vyhrál?

Výsledky najdou po 31. 3. 2016 na webových stránkách www.techedu.czwww.srdceslaskou.cz. A vítěze budeme informovat také telefonicky a e-mailem a pozveme ho na dubnové setkání v prostorách Poslanecké sněmovny, kde se sejdou ti nejlepší ze všech kategorií letošního ročníku soutěže Srdce s láskou darované.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TECH EDU 4 / 2015 na straně 22.